Saponaria officinalis / Zeepkruid

Familie: Caryophyllaceae/Anjerfamilie
Omschrijving: Planten groeien in groepen met rechtopgaande tot rechtopstaande stengels. Bloeiwijze staat dicht bijeen aan top van stengel.
Hoogte: 40 tot 80cm
Kleur: wit, tot licht roze
Bloeitijd: juli-sept
Voedselrijkdom: matig voedselrijk
Licht: zon
Natuurlijke standplaats: Langs spoorwegen, grasland, bermen, dijken, rivierduinen, heggen, waterkanten, ruigten.
1000 zaden gewicht: 1,50
Zaden per gram: 666
Zaaiinstructies: Koudekiemers worden soms, ten onrechte, nog vorstkiemers genoemd. De eerste 2–4 weken na het zaaien dient het uitzaaisel warm (ca. +18–22°C) en vochtig gehouden te worden. Pas na deze periode het zaaisel voor ongeveer 4–6 weken kouder zetten bij een temperatuur tussen –4 en +4°C. Overschrijding van de genoemde temperaturen tijdens de koudeperiode is niet schadelijk, maar maakt wèl een verlengde koudeperiode noodzakelijk. De opbouw van het noodzakelijke kiemingshormoon kan dan vertraagd of onderbroken zijn.
Een sneeuwdek tijdens de koudeperiode heeft voordelen. De temperatuur onder een sneeuwdek blijkt vaak de optimale te zijn, namelijk tussen de –4 en 0°C. Ook blijft het zaaisel vochtig terwijl de smeltende sneeuw de zaadhuid poreus maakt, wat van voordeel is op de kieming van het zaad. Kort na de koudeperiode dient het zaaisel niet te worden blootgesteld aan hoge temperaturen. De optimale temperatuur ligt dan tussen de +5 en +12°C, dit geldt ook als de kieming al begonnen is. Zaaien buiten in de volle grond.
Vlinderplant: Ja - nectarplant
Medicinale plant: Geneeskrachtige plant.
Eetbaar: Eetbare plant: bloemen in salade, wortels zijn giftig!
Bijzonderheden: Wortels en in mindere mate de bladeren bevatten saponinen, een zeepachtige stof, waar de plant zijn naam aan ontleend is.
Voor 1500 ingevoerd vanuit Zuid-Europa.
Prijs per gram: € 3,00
Prijs per 10 gram: € 4,38