Anthriscus sylvestris / Fluitenkruid

Familie: Apiaceae / Schermbloemenfamilie
Omschrijving: In het voorjaar kan het met mooie ijle schermen, massaal en uitbundig bloeien, zodat hele wegbermen en dijkhellingen wit kleuren. Groeit op zonnige en licht beschaduwde plekken, in graslanden en loofbossen, vooral in bermen en op dijken.
Kleur: wit
Bloeitijd: mei-juni
Levensduur: meerjarig of vast
Voedselrijkdom: voedselrijk
Vochtigheid: vochtig
Licht: zon
1000 zaden gewicht: 3,35
Zaden per gram: 298
Zaaiinstructies: Koude kiemer.
De eerste 4 weken na het zaaien het uitzaaisel warm (ca. +18–22°C) en vochtig houden. Pas na deze periode het zaaisel voor ongeveer 4-6 weken kouder zetten bij een temperatuur tussen –4 en +4°C, vervolgens tussen de +5 en +12°C.
Insectenplant: Ja - wilde bijen, Omdat de nektar helemaal aan de oppervlakte zit, is de plant ook erg in trek bij insecten met een korte tong en talrijk zijn dan ook de bijen, wespen en kevers die je op en rond deze bloeiende schermen kunt waarnemen.
Eetbaar: Jonge bladeren als toevoeging in salades, goede smaakmaker voor sperciebonen en omelet. Het nieuwe blad in de herfst blijft de hele winter groen en is lekker voor soepen en ovenschotels.
Bijzonderheden: Uit de holle stengel van deze plant kun je fluitjes snijden.
Volksnamen zijn Fluitelof, Toetelof, Pijpkruid en Toeterloof.
Op een aantal plaatsen werd de plant als veevoer gebruikt en werd ze Koekervel en Schapekervel genoemd (-kervel vanwege de gelijkenis van het blad met dat van het echte Kervel-kruid).
Eetbare plant: jonge bladeren als toevoeging in salades, goede smaakmaker voor sperciebonen en omelet. Het nieuwe blad in de herfst blijft de hele winter groen en is lekker voor soepen en ovenschotels.
Plant lijkt veel op de giftige hondspeterselie en dollekervel .
Prijs per gram: € 3,00
Prijs per 10 gram: € 3,70
Prijs per 100 gram: € 21,45